Η Ανατολή Νικολαΐδου σπούδασε Ψυχολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας (American College of Greece, Deree), συνέχισε τις ψυχολογικές και συμβουλευτικές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και απέκτησε τους τίτλους Graduate Diploma in Psychology από το Πανεπιστήμιο Wolverhampton, UK και Certificate in Basic Counselling Skills από το South Birmingham College, UK. Στη συνέχεια ειδικεύεται ως Προσωποκεντρική Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικών σπουδών ΚΕΠΠ (ICPS), όπου και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.Sc.) στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Σκωτίας.

Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στη Διάγνωση και Συμβουλευτική Ατόμων με Μαθησιακές Δυσκολίες στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδευτής στην «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα» (Ε.Α.Γ.)του Dr. Thomas Gordon,από την Gordon Hellas (Αθήνα), διδάσκοντας στους γονείς Δεξιότητες Επικοινωνίας και Μεθόδους Επίλυσης Αντιπαράθεσης, για την ανατροφή πιο υπεύθυνων παιδιών, στοχεύοντας στην ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού. Επίσης, εκπαιδεύεται στο Σεμινάριο Κατάρτισης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία Ή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική).
Έχει δραστηριοποιηθεί σε διάφορους φορείς και με εθελοντική συμμετοχή, όπως σε Θεραπευτικά Προγράμματα και Αποκαταστασιακές Δράσεις της Δομής στο Οικοτροφείο «ΑΘΗΝΑ», Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ενηλίκων της Πανελλαδικής Ένωσης για Ψυχοκοινωνική και Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.), καθώς και σε Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών στον Ερυθρό Σταυρό (Διαπολιτισμικό Κέντρο Λαυρίου). Επίσης, έχει συμμετάσχει ως διευκολύντρια σε ομάδες γονέων.
Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γα την εφαρμογή της συμβουλευτικής σε θέματα προσωπικά, οικογενειακά (σχεσιακά ζητήματα γονέων – παιδιών, ζεύγους), την πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών ενηλίκων, με ευαισθητοποίηση στα άτομα τρίτης ηλικίας και στην έγκαιρη πρόληψη και υποστήριξη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και του περιβάλλοντος, το οποίο πλαισιώνει αυτά (γονείς, εκπαιδευτές).